Terminologie

  • Aangemaakt : 24-09-2020
  • Laatste update: -

DNSSEC

DNSSEC is een uitbreiding op het Domain Name System (DNS) en voegt een extra laag van beveiliging toe. Zie voor meer informatie over DNSSEC het artikel: Wat is DNSSEC?

De DNSSEC sleutels worden aangemaakt op basis van een algoritme. In ons systeem en in de kennisbank refereren wij vaak naar de nummers van deze algortimes. De volledige lijst van de algoritmes is:
DSA/SHA1 (3)
RSA/SHA1 (5)
DSA-NSEC3-SHA1 (6)
RSASHA1-NSEC3-SHA1 (7)
RSA/SHA-258 (8)
RSA/SHA-512 (10)
GOST R 34.10-2001 (12)
ECDSA/SHA-256 (13)
ECDSA/SHA-384 (14)
ED25519 (15)
ED448 (16)

IDN

Bij extensies die Internationalized domain name (IDN) ondersteunen kunnen niet-ASCII-tekens in de domeinnaam gebruikt worden.

Quarantaineperiode

Voor domeinnamen automatisch of handmatig zijn opgeheven bieden veel registries nog een quarantaineperiode aan. In deze periode is de domeinnaam niet meer actief maar blijft deze nog gereserveerd voor de houder. Zo heeft de houder nog de mogelijkheid om zich te bedenken of een ongewilde opheffing te corrigeren. De periode van de quarantaine verschilt per registry.

Trustee

Sommige registries vereisten dat tenminste één van de opgegeven contacten een adres heeft in het betreffende land van de extensie. Het zal dan vaak gaan om de registrant of het administratief contact. Is het benodigde lokale adres niet beschikbaar dan kan onze trustee service ingeschakeld worden waarbij wij een lokaal adres opgegeven van onze contactpersoon in het betreffende land zodat de domeinnaam toch geregistreerd kan worden.

Zone check

Registries die een zone check uitvoeren controleren voor het instellen van nieuwe nameservers bij een domeinnaam of de domeinnaam correct is geconfigureerd in de nieuwe nameservers. Is de domeinnaam niet (correct) geconfigureerd in de nieuwe namserservers dan zie je een foutmelding en zullen zij de nieuwe nameservers niet instellen.

Zone update

Nadat je een nieuwe domeinnaam hebt geregistreerd of verhuisd of je nadat je de nameservers hebt gewijzigd dan zal de registry de nieuwe nameservers in de zone file moeten gaan opnemen. Sommige registries doen direct direct andere doen dit met een bepaalde interval.

Verhuiskosten

Registries gaan verschillend om het de facturatie en de verloopdatum van een domeinnaam na een verhuizing. Er zijn op enkele uitzonderingen na drie verschillende manieren om een domeinnaam te factureren na een verhuizing:

Type 1: gratis
Bij dit type verhuizing wordt de verloopdatum van de domeinnaam niet gewijzigd na een verhuizing, de verhuizing is dan ook gratis. Wij lezen na de verhuizing de verloopdatum in van de registry en houden deze datum ook in ons systeem aan als verloopdatum.

Type 2: reset
Na de verhuizing gaat de resterende registratietermijn verloren en is de domeinnaam weer voor één jaar geregistreerd. De kosten die voor de verhuizing in rekening worden gebracht vind je bij de prijzenpagina in je account.

Type 3: verlenging
Na een verhuizing van dit type wordt er bij de verloopdatum van de registry één jaar opgeteld. De kosten zoals vermeld op de prijzenpagina in je account worden in rekening gebracht. Een domeinnaam die bijvoorbeeld een verloopdatum had van 18-11-2021 voor de verhuizing zal na de verhuizing 18-11-2022 als verloopdatum hebben.

Type 4: reset met extra kosten
Verhuizing van dit type zijn als type 2 maar de verhuiskosten worden altijd in rekening gebracht, dus ook bij een mislukte verhuizing omdat b.v. het administratief contact de bevestigings e-mail niet heeft gehad of de verhuizing niet heeft bevestigd.

Je vraag niet beantwoord?

Hebben we je vraag niet beantwoord? Neem dan contact op met de helpdesk